Digitalisering biedt enorme voordelen voor de zorg: het biedt nieuwe mogelijkheden voor patiënten en zorgverleners en kan de zorgkosten beperken. Maar het veroorzaakt ook problemen voor mensen die geen toegang hebben tot de juiste hardware om van nieuwe zorgtechnologie te profiteren. Onze ambassadeur Suzanne Verheijden, eigenaar van Buro StrakZ en expert op het gebied van digitalisering in de zorg, deelt haar visie op de gezondheidskloof en het belang van initiatieven zoals Allemaal Digitaal.
Welke invloed heeft digitalisering binnen de zorg op mensen die geen geld hebben voor een digitaal apparaat?
“Digitalisering vergroot de kloof tussen mensen die toegang hebben tot technologie en degenen die dat niet hebben. Patiënten moeten bijvoorbeeld gebruik maken van een patiëntenportaal om medische uitslagen in te zien of vragen te stellen aan artsen. Als je geen computer, tablet of smartphone hebt, kun je hiervan geen gebruik maken. Het doel van digitalisering is om patiënten meer te betrekken en regie te geven over hun gezondheid. Ze hoeven niet steeds naar het ziekenhuis voor elke afspraak, wat tijd en geld bespaart. Maar voor mensen die geen toegang hebben tot technologie, vergroot dit juist hun kwetsbaarheid.”
Welke problemen levert dat in de praktijk op?
“Dat verschilt per sector. In de gehandicaptenzorg kan het de zelfredzaamheid van mensen belemmeren. In de medische zorg verlies je de regie over je gezondheid omdat je niet optimaal kunt communiceren met zorgverleners. Iemand met een chronische ziekte kan diens arts of verpleegkundige bijvoorbeeld via een app bereiken, wat een veilig gevoel geeft. Maar zonder toegang tot technologie ben je volledig afhankelijk van anderen. In de GGZ zijn enorme wachttijden, maar ondertussen kun je – indien toegang tot een digitaal apparaat – online allerlei mentale ondersteuning krijgen. Ook in de ouderenzorg is het probleem duidelijk: technologie helpt ouderen om in contact te blijven met anderen, maar als je geen apparaat hebt kun je je juist geïsoleerd gaan voelen.”
Wat kunnen we doen om deze kloof te dichten?
“De toekomst van de zorg is digitaal. Zorgtechnologie, zoals apps, portalen en medicijndispensers, biedt geweldige mogelijkheden. Maar deze technologie valt vaak niet binnen het zorgbudget. Terwijl we wel apps financieren voor doelgroepen, is er binnen de zorgorganisatie geen ruimte voor de benodigde hardware van cliënten of patiënten. Dit vergroot de kloof tussen degenen die zich deze technologie kunnen veroorloven en degenen die dat niet kunnen. Het is belangrijk dat we niet alleen technologie aanbieden, maar ook de middelen en vaardigheden om deze effectief te gebruiken. Dit is alleen mogelijk als zorginstellingen, overheden, zorgverzekeraars en het bedrijfsleven beter gaan samenwerken op het gebied van digitale inclusie. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om de zorg toekomstbestendig te maken en ervoor te zorgen dat iedereen gelijke toegang krijgt tot digitale zorg.”
Als ambassadeur van Allemaal Digitaal benader je regelmatig jouw netwerk in de zorgbranche. Waarom?
“Zorginstellingen kunnen een grote impact maken door bewust om te gaan met digitale technologie en de toegang tot technologie voor alle patiënten te verbeteren. Dit kan door bijvoorbeeld digitale vaardigheden te trainen bij medewerkers, cliënten of patiënten, of oude apparaten te doneren. Veel zorginstellingen hebben oude computers of smartphones die niet meer gebruikt worden, maar die nog prima geschikt zijn voor mensen die nu geen toegang hebben tot een digitaal apparaat. Door deze apparaten te doneren aan Allemaal Digitaal, kunnen zorginstellingen helpen de digitale kloof te overbruggen. En het draagt ook nog eens bij aan je duurzaamheidsdoelstellingen. Win-win!”
Doneer
Wil je ook laptops doneren? Dan stimuleer je digitale toegang en inclusie. Daarnaast draag je bij aan een duurzamere wereld.