Veel bedrijven worstelen met de vraag hoe ze hun afgeschreven hardware op een duurzame manier kunnen inzetten. Allemaal Digitaal zorgt ervoor dat deze apparaten eerst nog een tweede leven krijgen bij mensen die ze het hardst nodig hebben. We spraken erover met Jeroen van der Tang, ambassadeur van Allemaal Digitaal.
Hoe ben jij bij Allemaal Digitaal betrokken geraakt?
“Bij NLdigital ben ik als Public Policy Manager verantwoordelijk voor duurzaamheid binnen de ICT-sector voor onze ruim 550 leden. Dit omvat thema’s als energie, klimaat, grondstoffen en circulariteit.
Allemaal Digitaal ontstond tijdens de coronacrisis met het idee om kinderen zonder laptop op school te helpen. Dit initiatief richt zich niet alleen op digitale inclusie, maar draagt ook op een zeer tastbare manier bij aan circulariteit. Vanaf het begin ondersteunden we het project vanuit een duurzaamheidsperspectief. De eerste donatie kwam van Stichting ICT Milieu, die inmiddels is overgegaan in stichting OPEN. Sindsdien is Allemaal Digitaal uitgegroeid tot een volwaardige stichting, en als ambassadeur blijf ik mijn netwerk, expertise en enthousiasme graag inzetten.”
Hoe circulair is Allemaal Digitaal?
“Echte 100% circulariteit betekent dat er geen nieuwe grondstoffen nodig zijn en dat een laptop volledig wordt hergebruikt of gerecycled. Daar zijn we nog niet. Circulariteit bereik je door minder grondstoffen te gebruiken, apparaten langer mee te laten gaan en hoogwaardiger te recyclen. Allemaal Digitaal speelt op al deze vlakken een rol. We verlengen de levensduur van laptops, wat direct grondstoffen bespaart. Kijk naar de R-ladder van circulariteit: Refuse, Reduce, Reuse, Repair en Recycle. Allemaal Digitaal richt zich vooral op Reuse en Refurbish: het opnieuw inzetten en opknappen van apparaten. Dat maakt een groot verschil.”
Wat doen bedrijven meestal met afgeschreven apparaten?
“Veel bedrijven verkopen hun oude hardware om de restwaarde te incasseren. Vanuit circulariteit is dat prima, mits de export voldoet aan de eisen en correct wordt geregistreerd. Andere bedrijven kiezen ervoor om hun apparatuur af te danken en te vernietigen. Als dit gebeurt bij gecertificeerde partijen, worden de grondstoffen optimaal teruggewonnen – maar dat kan later altijd nog.
Het is mooi dat een groeiende groep bedrijven ervoor kiest om laptops te doneren aan initiatieven zoals Allemaal Digitaal. Zo krijgen apparaten een langere levensduur in Nederland en worden ze later alsnog hoogwaardig verwerkt. Financieel gezien is dit misschien niet de meest lucratieve keuze, maar de maatschappelijke impact is enorm. Een gedoneerde laptop biedt iemand nieuwe kansen én heeft directe circulaire waarde.”
Levensduur verlengen binnen het bedrijf of doneren: wat is beter?
“Circulariteit draait in dit geval om levensduurverlenging, of dat nu binnen een bedrijf gebeurt of bij een tweede gebruiker, maakt in principe niet uit. Veel bedrijven hanteren echter hogere prestatie-eisen voor hardware. Een laptop die voor een bedrijf niet meer voldoet, kan voor de doelgroep van Allemaal Digitaal nog prima dienst doen. Als een bedrijf kiest voor regelmatige vervanging, is doneren aan Allemaal Digitaal een kans om zowel maatschappelijk als circulair een groot verschil te maken.”
Wat doe jij als ambassadeur?
“Ik breng Allemaal Digitaal onder de aandacht bij bedrijven die circulaire stappen willen zetten. Daarbij is het essentieel om de juiste argumenten af te stemmen op de juiste mensen. Binnen de overheid sluiten we aan bij beleidsagenda’s op het gebied van digitale inclusie (ministerie BZK), duurzame digitalisering (ministerie EZ) en circulariteit (ministerie I&W).
In het bedrijfsleven kijkt een CEO voornamelijk naar maatschappelijke verantwoordelijkheid en het imago van het bedrijf. De MVO-manager speelt ook vaak een sleutelrol, waarbij de combinatie van circulaire en sociale impact (ESG) doorslaggevend is. De ICT-manager daarentegen richt zich vooral op risico’s: veiligheid en dataverwijdering zijn dan cruciaal. Daarom is het belangrijk om helder uit te leggen hoe Allemaal Digitaal de dataveiligheid waarborgt en samenwerkt met gecertificeerde partners. Juist deze combinatie maakt professionele, duurzame en sociale initiatieven zoals Allemaal Digitaal steeds meer een logische keuze.
Daarnaast werken we samen met ICT-hardwareleveranciers en ICT-dienstverleners die werkplekken inrichten. Met hen verkennen we hoe Allemaal Digitaal kan bijdragen aan een duurzamer aanbod en dienstverlening in de markt.
We zijn trots op de indrukwekkende resultaten die Allemaal Digitaal in slechts een paar jaar heeft behaald. Maar er liggen binnen het hele digitale ecosysteem nog talloze kansen om dit succes verder op te schalen en de dubbele winst van digitale inclusie en circulariteit te realiseren!”
Doneer
Wil je ook laptops doneren? Dan stimuleer je digitale toegang en inclusie. Daarnaast draag je bij aan een duurzamere wereld.